Fra Howarth forhandler om deres barneoboer for ulike aldere

Denne teksten er skrevet av William Ring fra Howarth of London, og Lene Beck fra Den Lille Basun, Oslo, som er en av flere forhandlere for barneoboer

 

Howarth Junior-obo

Howarth junior-obo er laget slik at det skal være enkelt for barn å spille obo. Den ligner en full-størrelse obo, men har redusert antall klaffer, for enkelhet og for å minske vekten (veier kun 450 gram).  Dette gir mindre belastning for armer og skuldre. Enkelte klaffer er forlenget, på den måten blir det lettere for små hender å treffe riktig. Klaffene er ellers laget på samme måte som på andre oboer, derfor er overgangen til mer avanserte modeller uproblematisk. Kroppen er laget av grenadilla, klaffene forsølvet, man kan bruke standard oborør og spille kromatisk skala.

Pris ca 15.000

 

Omtrentlig alder – hva er det beste valget av instrument ettersom man får mer erfaring?

Det finnes forskjellige valg å ta hensyn til når det kommer til hvilket instrument som passer best til den aktuelle alderen.  Det er mange variabler som vil være med å avgjøre, som for eksempel hvor ofte eleven øver, generell utvikling, om man spiller i korps/orkester, hvor gammel man er når man starter og fysiske forutsetninger.

Barn er forskjellige og har forskjellige behov. Noen studenter er klare for en voksen-obo da de er 13, mens andre skifter ikke før de er blitt 15 år, og noen ønsker ikke å bytte obo før de må. De enklere studentmodellene, som for eksempel S20c er lettere å spille på dersom man ikke er så erfaren. Derfor er den også passende for amatører som ikke har tenkt til å øve så mye. På den andre siden har den noen begrensinger, både klanglig og teknisk (færre trilleklaffer for eksempel), derfor vil den ikke passe for en ivrig amatør som spiller i korps/orkester og har mange konserter. S40c vil da være et bedre alternativ.

 

Howarth S20c

Dette er det naturlige neste steget opp etter junior-obo. Denne modellen har ekstra klaffer: lav Bb, venstre F, 3. oktavklaff og to trilleklaffer. Hovedklaffene er fortsatt lukket slik at små fingre lett kan gripe uten å måtte treffe ett bestemt sted på klaffen. Denne modellen gjør det enkelt for den unge musikanten å lære grunnprinsippene på oboen, men det er også mulig for gode elever å spille på et viderekommende nivå.

 

Pris ca 30.000

 

Howarth S40c

Dette er en mer avansert modell for studenter og amatører som har øvd mye og trenger et godt instrument som dekker behovet for stadig økende ferdigheter. Her finnes ennå flere klaffer som gjøre den mer lik en profesjonell modell. Hovedklaffene har hull for å gi en rikere klang.

 

Pris ca 37.000

 

Prisene i teksten var oppdatert i 2018

Denne teksten er skrevet av William Ring fra Howarth of London, og Lene Beck fra Den Lille Basun, Oslo, som er en av flere forhandlere for barneoboer