Årsaker til å bruke barneinstrumenter

tigerobo og barn.png

         Valgmulighet:

Barn vil gjerne spille! Strålende om de kan få velge blant alle mulige instrumenter, også obo og fagott, i samme alder som kulturskoler og korps rekrutterer
Rekruttering:
Mange barn begynner å spille tidlig, da mister vi en del rekrutter dersom de ikke får fritt valg, dersom de kun kan velge fiolin og cello, fløyte og klarinett. Vi kan selvsagt snappe opp unge som ønsker eller er villige til å bytte instrument, men dersom det kun er blant disse vi skal rekruttere, går verden glipp av mange mulige rekrutter.
 
Barn i 6-11 års alder er i mestringsfasen, før den usikre puberteten kommer. Man har et stort fortrinn dersom man klarer å proppe i eleven nok ferdigheter før puberteten kommer og krøller det til. Har eleven startet tidlig nok og kommet langt nok til at læreren kan veilede gjennom en mer kreativ og medbestemt periode i ungdomsalder, er det det beste håpet for å komme helskinnet ut på andre siden.

Instrumentene har mange fordeler for barn:
- Lav VEKT betyr lavere anstrengelse, også i pust- og ansiktsmuskler
- Færre klaffer betyr mindre motstand i instrumentet, lettere å spille. Disse faktorene fører til at det er enkelt å få på plass god PUSTETEKNIKK og SPILLEHOLDNING før eleven går over til vokseninstrumenter og deres større utfordringer
Med tigeroboen læres elevene også opp gradvis til å få en så god pusteteknikk og spilleholding at overgangen til å spille på en vanlig obo ikke blir så stor. De preppes for vanlig obo fra dag 1. Litt som å ha en ekstremt godt oppdradd liten hund. Trengs oppdragelsen? Tenk hvis hunden vokste og ble til en svær rottweiler. Null problem, dersom den var godt oppdradd i utgangspunktet.
 
Unngå masing og problemer med SIKKERHET. De fleste barn i 8-års alderen er ikke veldig forsiktige! De hopper opp og ned, og har heller ikke lyst å bruke masse tid på å tenke på at de må IKKE gjøre sånn og IKKE gjøre sånn. Oboen kommer til å få seg noen kakk, sånn er det bare. Tigeroboen tåler MYE mer en alle andre barneobo-modeller. Den er i en særklasse både på dette og på lav vekt og færre klaffer.

Med
tigeroboen kan elevene læres opp gradvis til å håndtere tigeroboen så bra at de vil være i stand til å ta vare på en obo med mange klaffer og skruer. Tenk så fristende det er å pille på skruer, klaffer og puter!
 
Barna får uansett øvd litt på å bli gode til å ta vare på instrumentet, for selv på Tigeroboen er det noen ting å passe på, særlig røret er utsatt.
MOTIVASJON - fra å avansere gjennom en rekke instrumenter som gir bedre og bedre muligheter for teknikk og klang
INSPIRASJON - fra Tigeren, en fantastisk kilde til motivasjon: styrke, eleganse, smidighet, skjønnhet, mykhet, evne til høy hastighet, eksplosivitet!

 

Oversikt over barne-oboer etter vekt: