Fra Howarth forhandler om deres barnefagotter for ulike aldere

MiniBassoon 30deg right (crop).jpg

Denne teksten er skrevet av William Ring, fra Howarth of London, som er en av flere forhandlere for barnefagotter.

Mini-fagotter og Tenoroon

Mini-fagotter og Tenoroons er små fagotter designet for unge utøvere som er for unge til å holde og blåse i en fullstørrelse fagott. Mini-fagotter passer godt for barn rundt 7 års alder og Tenoroon er best for barn rundt 9 år. De er en mindre utgave av voksenfagotten og de veier 30 - 35 % av vekten til en voksenfagott. Klaffesystem og fingersettinger er likt som en standard fagott, og de bruker standard rør.

Mini-fagotten er stemt i G, slik at den klinger en kvint over det som er skrevet, og teneroon er i F og klinger en kvart over.

Se film fra Catherine Millars undervisning med nybegynner fagottister for å se hvordan de er å bruke. Det er de samme barna før og etter:  https://www.youtube.com/watch?v=v5-Yh-RB05M

Koster rundt kr 30.000 (Mini-fagott) eller kr 32.500 (Tenoroon)

 

Fagonello

 https://www.howarth.uk.com/pic.aspx?pid=987716

Dette er en ny type begynnerfagott som er i en hel del og som er veldig lett å holde.

Den er helt lik som en vanlig fagott i tonehøyde, fingersetting, innblåsning, trykk, rørtype og følelse, som gir en sømløs overgang til fullstørrelse fagott.  Den veier ca. 1,4kg ( en vanlig student fagott veier over 3kg) og kan spille 3 oktaver fra lav C. Det er en fordel at dette instrumentet er konstruert slik at man kan ta det rett ut av kassen, sette på essen og røret og spille!

Passer for utøvere rundt 9-10 år gamle.

Koster rundt kr 37.500

 

Adler barnefagott

Ultra-short reach' lettvekt modell med forenklede og justerbare nøkler som passer små hender, og da spesielt barn og unge. Det er mange barn i Norge som nå spille på disse barnefagotter.

Fingersettingene er helt likt som på et fullstørrelse instrument, og spiller fra lav C, så et ideelt utviklingsinstrument på veien fra mini-fagotter eller Tenoroon for studenter som ikke er helt klare for vekten til et 'short reach' fullstørrelse instrument.

Vekten er ytterligere redusert ettersom klokkestykket er annerledes plassert. Det plastrøret hjelper for de lave tonene, men dette er ikke essensielt for å kunne spille instrumentet. Den kommer med en «balance hanger» som standard, som justerer høyden av instrumentet for å yterliggere redusere belastningen av vekten. Passer for barn rundt 9-10 års alder.

Den totale vekten er på ca. 2.2 kg (en standard student fagott er over 3kg).

Koster rundt kr 43,000

 

Short-reach fagott

En 'short-reach' fagott er en fullstørrelse fagott, og har alle voksenfagottens mekanismer. Imidlertid er klaffene justert av fabrikanten til å passe mindre hender. Noen klaffer er litt lenger, noe som gjør det lettere å treffe de.

Komfortabel for elever fra 12 til 13 år.

Koster rundt 50.000 kr.

 

By William Ring